TARİHÇE

İTO Vakfı , 22 Temmuz  1988 tarihinde İzmir Ticaret Odası Üyeleri Sosyal Yardımlaşma Vakfı adı altında kurulmuştur. Vakfın Kurucu başkanı uzun yıllar meclis başkanlığı yapmış M.tekin Çullu yönetiminde ilk  yönetim kurulu toplantısı 29.11.1988  tarihinde  saat 13.30'da İzmir Ticaret Odasında yapıldı. İlk seçime göre geçici Yönetim Kurulu Başkanlığına Tekin Çullu, başkan  vekilliğine Şahin Özbek, Murahhas üyeliğe Ekrem Demirtaş, muhasip üyeliğe Mazhar İzmiroğlu seçildi. 4 Ekim  1989 tarihinde Tekin Çullu başkanlığı  Ekrem Demirtaş' a devretmiştir.  Ekrem Demirtaş başkanlığında vakıf güçlenmiş ve bugünki toplumda birçok işler başarmış  ve saygın olmanın gururunu yaşamaktadır.  Ekrem Demirtaş  28.04.1992  tarihinde görevini Sefa Selgeçen'e devretmiştir. Vakfın yoğun kurs çalışmlarında kullanılan kiralık bina ihtiyaçları  yeterli olmayınca 3 Kasım 1993 günü Vakıf binası  İzmir Ticaret Odası Meclisinde vakfın kullanımına tahsis edilen şehitfethibey caddesi  no: 43  99 basamak İşmerkezi  kat : 5 adresine taşındı. Vakıf amaçları doğrultusunda başlayan yoğun kurs programları ve aktiviteler  bu dönemde yeni hizmet binasında devam etti.

Vakfın diğer çalışmaları yanında gün geçtikçe genişleyen güçlü bünyesiyle özellikle eğitim ve sağlık alanındaki çalışmaları nedeniyle,  29.11.1995 tarihinde İzmir Ticaret Odası Üyeleri Sosyal Yardımlaşma Vakfı  "İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı" ismini aldı.

Maddi ve manevi gücü artan Vakfın başarılı çalışmaları karşısında Vakfa üye olmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyordu.
Vakıf 01.09.1997 tarih ve 97/9911 sayılı kararı ile vergi mufiyeti almış, yeni kimliği ile  eğitim ve sağlık faaliyetlerine devam etmiştir.

1998 yılında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından "yılın en iyi çalışan Vakfı" ödülü,
1999 yılında Vakfın eğitime yaptığı katkılar nedeniyle  Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şubesi tarafından "Atatürk Onur Ödülü" ne layık görülmüştür.

İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanları

Üniversitenin Kuruluş Fikri

İzmir Ticaret Odası Üyeleri Sosyal Yardımlaşma Vakıf Başkanı Ekrem Demirtaş 15 Subat 1990 günü düzenlenen basın toplantısında "Üniversiteye ihtiyaç yok gibi görülebilir ama nüfusu giderek artan İzmir'de "neden bir Bilkent örneği kurulmasın" diye düşünerek çalışmalarımızı başlattık. İzmir'de yabancı dilde eğitim veren özel Vakif üniversitesinin öncülüğünü yapacagız." diyerek ilk defa Vakıf tarafından bir üniversite kurulacağının müjdesini vermişti. Zira Vakfın amaçları içerisinde 'topluluğumuz mensubu gençlerin ülke ekonomisine hizmet edecek biçimde eğitilmeleri için özel yüksek okullar kurmak' fikrinde vardı. Bundan sonraki Vakıf Yönetim Kurullarında da sık sık gündeme getirildi ve bu konuda çalışmalar başlatıldı. Vakfımız eğitim alanındaki büyük hizmetleri ve tecrübesini İzmir'e ve Ege Bölgesine bir üniversite kazandırarak devam etmek istemiş  ve İzmir Ekonomi Üniversitesini  İzmir Ticaret Odasının girişimi ile 4633 sayılı kanunla, 14 Nisan 2001  tarihinde  kurmuştur.

Değerli üyemiz Süleyman Taştekin tarafından bağışlanan arsaya İTO Vakfı Süleyman Taştekin Endüstri Meslek Lisesi yapılmış ve 2002-2003 yılında eğitim ve öğretime açılmıştır. 1994 yılında İTO Vakfı Süleyman Taştekin Semt Polikliniği kurulmuştur.

IV. dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını Ekrem Demirtaş yürütmektedir. Vakfımız 235 üyesi ile eğitim ve sağlık alanındaki faaliyetlerine devam etmektedir.

Başkanlar

Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı  : M. Tekin Çullu